6. „Gotowanie z fantazją” – nasz sposób na aktywizację i wzajemną integrację” – okres realizacji 15.02.2009-15.05.2009
Zasadniczym celem projektu było zwiększenie aktywności członkiń KGW z terenu Gminy Skierniewice na rzecz integracji społeczności lokalnej.
W ramach bloku szkoleniowego przeprowadzone z :
– szkolenie kulinarne – teoretyczne – 2 dni po 3 godz.( tematyka szkolenia obejmie m.in. przygotowanie potraw bankietowych i cateringowych, zasady serwowania potraw, międzynarodowe standardy kulinarne, zasady utrzymania higieny, organizację pracy w kuchni itp.);
– szkolenie kulinarne ogólne – praktyczne (przygotowanie zup, dań, zakąsek, deserów, itp.)- 5 dni po 4 godz. Innowacyjność szkolenia polegać będzie na metodzie eksperymentalnego gotowania (żywioł) oraz tworzeniu oryginalnych receptur potraw. W tym celu niezbędny jest zakup naczyń i przyborów kuchennych (w ramach cross-financingu), jak również produktów spożywczych.
– kurs podstawowy carvingu + ćwiczenia udoskonalające – celem kursu jest poznanie zasad carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Carving czyni jedzenie bardziej atrakcyjnym i apetycznym. Dekoracje z owoców i warzyw przygotowane w ten sposób stanowią wspaniałą ozdobę stołu lub bankietu. Za pomocą takich rzeźb w bardzo prosty sposób możemy nadać imprezie niepowtarzalny charakter i podkreślić tematyczność (ślub, urodziny, itp). Czas przygotowania rzeźby zależy od wielkości surowca, stopnia skomplikowania wzoru i oczywiście wprawy rzeźbiarza. Niektóre prace można przygotowywać przez 20 minut, nad innymi natomiast trzeba spędzić nawet kilka godzin.
Grupą docelową projektu jest 20 członkiń Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Mokrej Prawej.
Wartość dofinansowania w całości ze środków EFS 50.000,00 zł